خواص زنجبیل

امروزه زنجبیل به عنوان یکی از ادویه های مطرح و پر کاربرد در سطح جهان قرار گرفته است و این جای تعجب ندارد اگر خواص شگفت انگیز زنجبیل را بدانید. زنجبیل با عطر و طعم خاصش و همینطور خواص زیادی که برای سلامتی دارد، هر دو ویژگی خوشمزه بودن و سرشار از مواد مغذی بودن را دارا می باشد. به آسانی می توان از زنجبیل در اکثر غذاها استفاده نمود و از خواص این ادویه مفید برای بهبود عملکردهای مغزی و بدنی خود استفاده کنیم.

خواص بسیار زیاد زنجبیل برای سلامتی ما به دلیل داشتن فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می باشد. این ویژگی های زنجبیل به دلیل داشتن ترکیباتی مثل گینجرول، پارادول و زینجرون می باشد. زنجبیل را می توانید به صورت های خشک، تازه، نوشیدنی، کپسول و… به رژیک غذایی خود اضافه نمایید.

زنجبیل و ریشه زنجبیل چیست؟

زنجبیل که به نام Zingiber officinale هم شناخته می شود نزدیک به خانواده ادویه های مثل زردچوبه و هل است. ساقه زیرزمینی یا ریزوم گیاه زنجبیل که به نام ریشه زنجبیل شناخته می شود، دارای خواص دارویی بسیاری است.

مزایای زنجبیل برای سلامتی به خوبی مستند شده است و در سراسر جهان به عنوان یک دارویی طبیعی هزاران سال است که استفاده می شود. در واقع در متون بسیاری از کتب طب سنتی چینی، رومی، یونانی، عربی و سانسکریت، استفاده از ریشه زنجبیل برای کمک به بهبود سلامت و درمان بیماری ها ذکر شده است.

 

ریشه زنجبیل

 

جدول ارزش غذایی زنجبیل:

زنجبیل شامل مجموعه متنوعی از ویتامین ها و مواد معدنی مهم می باشد. همچنین دارای ترکیب مهمی به نام gingerol است که یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان های طبیعی می باشد و مزایای زیادی برای انسان ها دارد. در هر 100 گرم زنجبیل خام شامل:

  • 80 کالری
  • 8 گرم کربوهیدرات
  • 8 گرم پروتئین
  • 7 گرم چربی
  • 2 گرم فیبر رژیمی
  • 415 میلی گرم پتاسیم
  • 2 میلی گرم مس
  • 2 میلی گرم منگنز
  • 43 میلی گرم منیزیم
  • 5 میلی گرم ویتامین C
  • 2 میلی گرم ویتامین B6
  • 7 میلیگرم نیاسین
  • 34 میلی گرم فسفر
  • 6 میلی گرم آهن
  • علاوه بر مواد مغذی بالا زنجبیل حاوی مقادیر کمی کلسیم، زینک، ریبوفلاوین و تیامین می باشد.

با این حال در نظر داشته باشید چون اکثر مردم بخش کوچکی از رژیم غذایی خود را غنی از زنجبیل می کنند، بنابراین باید برای رفع کامل نیاز بدن غذاهای مقوی دیگری نیز مصرف شود. با توجه به خواص زنجبیل حتما خرید ادویه زنجبیل را مد نظر داشته باشید.

12 خاصیت مهم زنجبیل:

  • کمک به درمان حالت تهوع

در طول تاریخ از زنجبیل برای درمان بیماری های دریایی یا بیماری های صبحگاهی استفاده میشده است و شاید برای درمان حالت تهوع بسیار شناخته شده است.

در یک مطالعه که به بررسی 12 تحقیق در مورد 1278 زن باردار پرداخته بود، دریافت که زنجبیل در کاهش علائم تهوع موثر بوده و خطر ابتلا به عوارض جانبی را کمتر می کند. همچنین مطالعه ی  دیگری که در دانشگاه روچستر انجام شد، نشان داد استفاده از زنجبیل باعث کاهش شدید تهوع در بیماران تحت درمان با شیمی درمانی شد.

  • مبارزه با عفونت های قارچی

زنجبیل دارای خواص ضد قارچی بسیار قوی می باشد و با خیال راحت می توان برای درمان بیماری های قارچی مثل قارچ پای ورزشکاران استفاده نمود.

در یک مطالعه در سال 2016 در ایران نشان داد که عصاره زنجبیل در مقابل دو نوع مخمر مفید بوده است. این دو نوع مخمر معمولا عفونت های قارچی را در دهان ایجاد می کند. در یک مطالعه دیگر که در لوله های آزمایشگاهی صورت پذیرفت اثر کشندگی 29 گیاه دارویی را بر قارچ ها بررسی کردند و متوجه شدند زنجبیل دارای بیشترین اثر کشندگی را در قارچ ها دارد.

 

فواید زنجبیل

  • محافظت در برابر زخم معده

زخم معده، زخم دردناکی است که در پوشش آستری معده ایجاد می شود و باعث ایجاد علائمی همچون سوءهاضمه، خستگی، سوزش معده و ناراحتی های شکمی در فرد می شود.

مطالعات متعدد تایید کرده اند که زنجبیل می تواند به جلوگیری از زخم های متعدد معده کمک کند. در یک مطالعه حیوانی در سال 2011 نشان داد که پودر زنجبیل با کاهش سطح پروتئین های التهابی و جلوگیری از فعالیت آنزیم های مرتبط با زخم معده باعث محافظت از معده می شود.

  • کاهش دردهای ناشی از قاعدگی

متاسفانه در بسیاری از زنان، در زمان قاعدگی عوارض جانبی نظیر درد، سرفه های دوره ای و سردرد همراه است. در حالی که بعضی از خانم ها بدون تجویز پزشک بعضی از داروها را مصرف می نمایند، می توانند به سراغ درمان های طبیعی مثل استفاده از زنجبیل بروند که هیچگونه عوارضی نداشته و دارای تاثیرات بیشتری نیز هستند.

یک مطالعه که در همین زمینه در یکی از مجلات پزشکی منتشر شده است نشان می دهد که زنجبیل در کاهش دردهای قاعدگی هم مانند ایبوپروفن و مفانامیک اسید عمل می نماید. مطالعات دیگری در سال 2009 نشان داد که زنجبیل در کاهش مدت و شدت درد نیز موثر است.

  • می تواند رشد سرطان را مهار کند

یکی از مزایای قابل توجه زنجبیل خواص ضد سرطان آن است که به علت وجود ماده ای به نام gingerol می باشد.

مطالعات در لوله آزمایش نشان می دهد که زنجبیل و اجزای آن در جلوگیری از رشد و توسعه سلول های سرطانی در سرطان های تخمدان، پروستات و پانکراس موثر هستند. با این حال به تحقیقات بیشتری نیاز است تا خواص ضد سرطانی زنجبیل بر روی انسان مشخص شود.

  • تنظیم قند خون

قند خون بالا می تواند علائم مختلفی را برای انسان به همراه داشته باشد من جمله، افزایش ادرار، سردرد و افزایش تشنگی. اگر این مسئله درمان نشود می تواند مشکلات جدی تری را برای فرد به همراه داشته باشد از قبیل آسیب های عصبی و ایجاد زخم ها بر روی پوست.

تحقیقات نشان می دهد مصرف زنجبیل می تواند منجر به ایجاد یک سطح نرمال از قند خون در بدن شود و از عوارض جانبی این بیماری جلوگیری به عمل آورد. در یک مطالعه در سال 2015، مصرف زنجبیل قند خون ناشتا را 12 درصد و در دراز مدت قند خون را 10 درصد بهبود بخشید.

  • کاهش دردهای عضلانی و مفصلی

به دلیل توانایی زنجبیل در کاهش التهابات بدن، افزودن آن به رژیم غذایی می تواند به کاهش دردهای عضلانی و مفصلی ناشی از آرتروز بینجامد.

یک مطالعه نشان داد مصرف روزانه زنجبیل باعث کاهش عالی دردهای عضلانی ناشی از آسیب دیدگی ورزشکاران شد. یک مطالعه دیگر نشان داد که عصاره زنجبیل باعث کاهش درد زانو و کاهش مصرف داروهای شیمیایی برای افراد مبتلا به آستئوآرتریت شد.

  • کاهش سطوح کلسترول

از تولید صفرا تا ساخت انواع هورمون ها، کلسترول برای کل سلامت بدن ضروری است. با این حال سطوح بالای کلسترول باعث انسداد شریان های خونی و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی می شود.

یکی از بزرگترین مزایای زنجبیل توانایی آن در کاهش سطوح کلسترول به صورت طبیعی می باشد و خطر ابتلا به مشکلات قلبی را کاهش می دهد. یک مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی بابل نشان داد زنجبیل قادر است نسبت به دارونما، کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد و کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهد. همچنین یک مطالعه حیوانی نشان داد که تاثیر زنجبیل در کاهش کلسترول تقریبا مشابه با آتورواستاتین می باشد. آتورواستاتین دارویی است که برای افراد مبتلا به کلسترول بالا تجویز می شود.

  • افزایش عملکردهای مغزی

شرایط نامطلوب مغزی مانند آلزایمر یا پارکینسون با فرآیند استرس اکسیداتیو و التهابات مغز مرتبط است. زنجبیل با داشتن منابع غنی از آنتی اکسیدان ها و ضد التهاب ها به مغز ما کمک شایانی می کند.

مطالعات متعدد حیوانی نشان داده است که عصاره زنجبیل می تواند در برابر پیری و فرسودگی مغز و کاهش عملکردهای شناختی از مغز محافظت نماید. نه تنها این، بلکه یک مطالعه دیگر در سال 2012 نیز دریافت که عصاره زنجبیل به بهبود عملکردهای شناختی و افزایش تمرکز و توجه در زنان میانسال مینجامد.

  • جلوگیری از عفونت های باکتریایی

علاوه بر خواص ضد قارچی، زنجبیل دارای خواص ضد باکتریایی نیز می باشد. باکتری های پاتوژن (بیماری زا) شایع ترین دلیل عفونت های دستگاه ادراری، ذات الریه و برونشیت هستند.

بر اساس یک مطالعه آزمایشگاهی، ترکیبات موجود در زنجبیل باعث مهار رشد برخی از باکتری هایی شد که باعث ایجاد عفونت لثه هستند. یکی دیگر از مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که عصاره زنجبیل در برابر چندین باکتری مقاوم به دارو موثر است.

  • کاهش التهاب

اگرچه خود التهاب پاسخ طبیعی بدن به آسیب ها و عفونت ها است و نشان دهنده سالم بودن سیستم ایمنی، اما در صورت ایجاد التهابات مزمن می تواند مسائل جدی را برای سلامت ما به همراه داشته باشد از قبیل: بیماری های قلبی، چاقی، دیابت و سرطان. یک بررسی نشان داد عصاره زنجبیل می تواند در مهار سنتز برخی از نشانگرهای التهابی موثر باشد. همچینن علاوه بر گینجرول، زنجبیل دارای ترکیبات ضد التهاب دیگری مثل پارادول و زینجرون نیز می باشد.

  • بهبود سیستم گوارشی

یکی از قوی ترین خواص زنجبیل توانایی آن در حفظ سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از مشکلاتی مانند سوءهاضمه می باشد که باعث ایجاد علائمی مانند درد، سوزش سر دل، پریشانی و ناراحتی می شود.

بر اساس یک مطالعه که در مجله جهانی مطالعات معده و روده منتشر شده است نشان داد که زنجبیل 25 درصد تخلیه معده افراد دارای سوءهاضمه را نسبت به پلاسبو بهتر انجام می دهد. یکی دیگر از مطالعات حتی متوجه شد که مصرف کپسول های زنجبیل با یک وعده غذایی، سرعت تخلیه معده را دو برابر می کند.

 

منبع: سایت draxe.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *