خواص گشنیز

اگر در یک پاراگراف بخواهیم مهمترین خواص گشنیز را به طور خلاصه بیان کنیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

درمان التهاب پوست، بهبود سطوح کلسترول بالا، اسهال، زخم دهان، کم خونی، سوء هاضمه، اختلالات قاعدگی، گلودرد، پژمردگی پوست و اختلالات قند خون، در عین حال برای مراقبت از چشم نیز مفید است.

 

گشنیز چیست؟

 

گشنیز که در کشور هند به نام dhaniya و در آمریکا و بعضی از کشورهای اروپایی به نام cilantro شناخته می شود، به طور گسترده در سراسر جهان به عنوان یک ادویه و چاشنی و همچنین تزئین ظروف غذا در رستوران ها استفاده می شود. اسم علمی گشنیز Coriandrum sativum L می باشد. برگ ها و میوه های این گیاه قابل تشخیص و دلپذیر بوده و به صورت خشک شده یا تازه در دستورالعمل های آشپزی به کار گرفته می شود.

 

مقاله پیشنهاد شده: آخرین تحقیقات در مورد خواص زردچوبه، ادویه ای مهم ایرانیان

 

حقایق تغذیه ای گشنیز:

 

یک قاشق غذاخوری از دانه های گشنیز حاوی:

  • 15 کالری
  • 8 گرم کربوهیدرات
  • 6 گرم پروتئین
  • 9 گرم چربی
  • 1 گرم فیبر
  • 8 میلی گرم آهن
  • 16 میلی گرم منیزیم
  • 35 میلی گرم کلسیم
  • 20 میلی گرم فسفر
  • 1 میلی گرم ویتامین C

روغن گشنیز دارای فیتونوترینت های مفیدی از جمله، کاروون، جرانیول، بورنئول، کافور، المول و لینالول می باشد. همچنین دارای فلاوونوئید های فعالی همچون کورستین، رامنتین و آپی ژنین و ترکیبات اسید فنولیک همچون کافئیک و کلروژنیک اسید است.

 

خواص گشنیز برای سلامتی:

 

فواید گشنیز

 

  • کاهش التهابات پوست

 

سینئول و اسید لینولئیک دو ترکیب موجود در گشنیز که دارای خواص ضد رماتیسمی و ضد آرتروزی می باشد. این دو ترکیب به کاهش تورم ناشی از این دو بیماری کمک شایانی می کند. با توجه به اینکه بعضی از اجزای گشنیز باعث ایجاد ادرار و خروج آب های اضافی از بدن می شود، می توان انتظار داشت در بهبود تورم های ناشی از نارسایی های کلیوی و کم خونی نیز موثر باشد. با توجه به خواص ضد تورمی و ضد التهابی گشنیز، می تواند منجر به کاهش التهاب پوست و در نتیجه بهبود ظاهری پوست شود.

 

  • درمان اختلالات پوستی

 

گشنیز به دلیل داشتن خواص ضد عفونی کنندگی، سم زدایی، ضد قارچی، گند زدایی و آنتی اکسیدانی برای پاکسازی اختلالات پوست مثل اگزما، خشکی و عفونت های قارچی مناسب می باشد.

 

  • کاهش سطح کلسترول

 

اسیدهای موجود در گشنیز همچون اسکوربیک اسید یا همان ویتامین C در کاهش کلسترول خون بسیار موثر هستند. همچنین باعث کاهش میزان کلسترول بد یا LDL می شود. این کلسترول در دیواره درونی شریان ها و رگ های خونی نشست کرده و منجر به مسائل قلبی و عروقی شدیدی از جمله حملات قلبی و سکته های مغزی می شود. مهمتر از همه گشنیز باعث افزایش سطح HDL شده که می تواند به عنوان یک خط مقدم دفاعی در برابر شرایط گوناگون خطرساز عملکرد مناسبی داشته باشد.

 

مقاله پیشنهاد شده: هر آن چه در مورد زنجبیل و خواص آن باید بدانیم

 

  • درمان اسهال

 

اجزای موجود در عصاره گشنیز مثل بورنئول و لینالول باعث کمک به هضم غذا، بهبود عملکردهای کبد و روده و همچنین کاهش اسهال می شود. این گیاه همچنین در درمان اسهال های ناشی از فعالیت های میکروبی و قارچی بسیار مفید می باشد چرا که ترکیبات موجود در گشنیز همچون سینئول، بورنئول، لیمونن و… دارای اثرات ضد باکتریایی است. گشنیز همچنین برای جلوگیری از حالت تهوع، استفراع و اختلالات مربوط به معده می تواند راهگشا باشد.

 

  • تنظیم فشار خون

 

تحقیقات حاکی از پایین آمدن فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا پس از مصرف گشنیز می باشد. این گیاه با افزایش فعل و انفعالات یون های کلسیم و استیل کولین که نوعی انتقال دهنده های عصبی در دستگاه عصبی محیطی و مرکزی می باشند، باعث تسهیل در فشار خون می شوند، در نتیجه احتمال ابتلا به تعدادی از بیماری های قلبی و عروقی از جمله حملات قلبی و مغزی را کاهش می دهد.

 

  • درمان زخم های دهان

 

سیترونلول یکی از اجزای موجود در گشنیز به عنوان یک ضد عفونی کننده عالی شناخته می شود. علاوه بر این ماده، این گیاه مفید دارای ترکیبات دیگری نیز می باشد که دارای خواص ضد میکروبی و التیام بخشی دارد و در درمان و بهبود زخم های دهان موثر می باشد. در مجموع این ترکیبات سرعت روند بهبود زخم ها را افزایش داده و مانع از ایجاد تنفس بد می شود. گشنیز یکی از اجزای ضد عفونی در بسیاری از خمیر دندان ها است. در واقع قبل از اختراع خمیر دندان، مردم دانه های گشنیز را برای پاکسازی و ضد عفونی دندان ها می جویدند.

 

  • درمان کم خونی

 

گشنیز دارای مقادیر بالایی آهن است که این موضوع برای افراد مبتلا به کم خونی بسیار مناسب است. کمبود آهن در خون می تواند به تنگی نفس، تپش قلب، خستگی شدید و کاهش عملکردهای شناختی منجر شود. آهن همچنین منجر به عملکرد مناسب سایر دستگاه های بدن، افزایش انرژی، قدرت و بهبود سلامت استخوان می شود.

 

مقاله پیشنهاد شده: لیست کاملی از اعجاب انگیز ترین و پر خاصیت ترین ادویه جات و گیاهان دارویی

 

  • خواص ضد حساسیت

 

مطالعات متعدد نشان می دهد گشنیز دارای خواص آنتی هیستامینی قوی می باشد که می تواند اثرات ناخوشایند حساسیت های فصلی و تب یونجه را کاهش دهد. از روغن این گیاه نیز می توان برای درمان واکنش های آلرژیک نسبت به تماس با گیاهان یا گزش حشرات استفاده کرد. استفاده از این گیاه یک ایده ساده برای محافظت از بدنتان در مقابل واکنش های آلرژیک می باشد به خصوص زمانی که نمی دانید بدنتان نسبت به چه چیزهایی حساسیت و آلرژی دارد.

 

  • محافظت در برابر سالمونلا

 

سالمونلا گروهی از باکتری ها هستند که یکی از خطرناک ترین بیماری های مربوط به مواد غذایی را در سطح جهان به وجود می آورند. بنابراین هر روش محافظتی در مقابل این بیماری مهم است. گشنیز دارای سطوح غیر معمول ماده ای به نام dodecanal است که یک ترکیب طبیعی برای درمان بیماری های بر پایه سالمونلا می باشد. افزودن گشنیز به رژیم غذایی خود، شما را از بیماری های ناخوشایند و حتی مرگبار این باکتری محافظت می نماید.

 

  • سلامت استخوان ها را بهبود می بخشد

 

گشنیز به عنوان یک منبع غنی از کلسیم برای افرادی که دچار پوکی استخوان یا خواهان استخوان های محکم هستند بسیار مهم می باشد. کلسیم و دیگر مواد معدنی موجود در این گیاه برای رشد مجدد و دوام استخوان ها و همچنین پیشگیری از پوکی استخوان ضروری هستند. اضافه کردن حتی مقدار کمی از گشنیز به رژیم غذایی خود استخوان های بدنتان را بیمه کنید. کلسیم به خصوص در برگ های گشنیز تجمع فراوانی دارد بنابراین اگر به دنبال سلامت استخوان ها هستید بر روی برگ های این گیاه تمرکز بیشتری نمایید.

 

تخم گشنیز

 

  • کمک به هضم غذا

 

گشنیز به دلیل داشتن عطر و بوی خوشی که دارد به ترشح مناسب آنزیم ها و اسید معده کمک کرده، در نتیجه هضم غذا بهتر صورت می گیرد. این موضوع برای درمان بی اشتهایی نیز مفید است. مطالعات نشان داده است اگر گشنیز به صورت منظم استفاده شود سوءهاضمه را کاهش می دهد. برای کودکان که نسبت به بزرگسالان دچار گاز معده بیشتری می شوند، این گیاه خوش بو به سرعت می تواند این مسئله را حل نماید.

 

  • درمان آبله

 

روغن گشنیز دارای عناصر ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی، ضد عفونی و سم زدایی هستند. حضور ویتامین c و آهن باعث تقویت سیستم ایمنی می شود. این خواص باعث جلوگیری و درمان بیماری آبله شده، درد را کاهش داده و اثرات تسکین دهندگی بر روی این بیماری دارد. در مناطقی که شیوع آبله زیاد است، تحقیقات نشان داده است مقادیر زیاد ویتامین c دارای اثرات زیادی بر روی این بیماری دارد.

 

  • جلوگیری از اختلالات قاعدگی

 

گشنیز یک محرک طبیعی است و ترشحات غدد درون ریز را به خوبی تنظیم می کند. این تاثیر هورمونی به این معناست که به تنظیم چرخه های قاعدگی کمک کرده و درد ناشی از آن را طی یک دوره زمانی کاهش می دهد.

 

  • مراقبت از چشم

 

گشنیز حاوی آنتی اکسیدان ها، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مانند فسفر است که از بیماری های بینایی مانند دژنراسیون ماکولا یا تباهی لکه زرد جلوگیری به عمل می آورد. همچنین بتاکاروتن موجود در برگ های این گیاه مانع تعدادی از بیماری های چشم شده و اثرات مخرب پیری بر بینایی افراد سالخورده را معکوس می نماید.

 

مقاله پیشنهاد شده: ۶ مورد از برترین خواص آویشن را بشناسید

 

  • درمان التهاب ملتحمه

 

ملتحمه نوعی غشا است که روی سفیدی چشم و سطح داخلی پلک ها را پوشانده است. علت این بیماری اثرات مخرب برخی از باکتری ها بر روی این قسمت می باشد. همانطور که قبلا گفته شد، گشنیز دارای خاصیت ضد باکتری و ضد عفونی می باشد و چشم را از بیماری های مسری مانند التهاب ملتحمه حفظ می نماید. روغن گشنیز یکی از اجزای اصلی بعضی از محصولات محافظت کننده چشم می باشد.

 

  • کنترل دیابت

 

با توجه به خواص تحریک کنندگی گشنیز بر روی غدد درون ریز بدن، این گیاه ترشح انسولین را از پانکراس افزایش داده و در نتیجه سطح انسولین در خون افزایش پیدا می کند. این فرآیند جذب قند در خون را تنظیم می کند و برای افراد مبتلا به دیابت بسیار راهگشا می باشد.

 

کلام آخر:

 

گشنیز یکی از گیاهان پر خاصیت بوده و علاوه بر مطالبی که در بالا گفته شد دارای خواص دیگری نظیر، دفع ادرار، محافظت از کبد، ضد تشنج می باشد. از گشنیز همراه با سایر گیاهان دارویی برای تقویت قوای جنسی استفاده می شود.

در مورد احتیاط های لازم هنگام مصرف گشنیز می توان این نکته را بیان داشت که این گیاه خطرات بسیار کمی را بر انسان مترتب می نماید. اما مانند بسیاری از مواد غذایی دیگر ممکن است برای بعضی از افراد واکنش های آلرژیک به همراه داشته باشد. هر چند که بعضی معتقدند گشنیز شیر مادر را افزایش می دهد اما بهتر است در دوران بارداری و شیردهی از خوردن این گیاه اجتناب شود یا اینکه حتما با تجویز و مشورت با پزشک از این گیاه مفید استفاده نمایید.

 

 خرید گیاهان دارویی

منبع: سایت organicfacts.net

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *