محصولات ارگانیک

در این مقاله از عطاری آنلاین عطارمارت به بررسی این موضوع پرداخته ایم که محصولات ارگانیک چیست؟ خواص محصولات ارگانیک چیست؟ و برخی از مسائل مرتبط با این محصولات مفید را بررسی کرده ایم. با توجه به اینکه هر روزه مغازه های بیشتری برای فروش این محصولات باز می شوند توجه به این نکته که بتوانیم انواع محصولات ارگانیک را بشناسیم مهم جلوه می کند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

محصولات ارگانیک چیست؟

 

آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا برخی از غذاها به عنوان “ارگانیک” طبقه بندی شده اند؟ بر اساس نظرسنجی های اخیر، بیش از نیمی از آمریکایی ها در سال های اخیر محصولات غذایی ارگانیک خریداری کرده اند. از ۲۱ اکتبر سال ۲۰۰۲ هر گونه غذائی که در ایالات متحده خرید و فروش شود، چه تولیدی، چه وارداتی باید از استانداردهای خاص تعریف شده توسط وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) پیروی کند.

 محصولات ارگانیک توسط کشاورزی ارگانیک تولید می شوند، زیرا که تولید این محصولات بر استفاده از منابع تجدید پذیر و حفاظت از خاک و آب تاکید می کنند تا کیفیت محیط زیست را برای نسل های آینده افزایش دهند. انواع محصولات ارگانیگ شامل: گوشت های آلی، مرغ، تخم مرغ، دانه های روغنی، قند، سبزیجات ،غلات ، پنبه، گیاهان دارویی، چای، میوه ها، ادویه جات ،ترشی جات، میوه های خشک، سبزیجات ، قهوه ، محصولات لبنی (از حیواناتی که هیچ گونه آنتی بیوتیک و هورمون رشد ندارند) هستند. البته تولید محصولات ارگانیک محدود به مواد غذایی نبوده  بلکه محصولات کاربردی ( فیبر و پنبه) را نیز شامل می شود.

 

چگونگی تولید محصولات ارگانیک

 

محصولات ارگانیک بدون استفاده از کودهای شیمیایی و آفت کش ها یعنی با استفاده از روش های زیست محیطی و تحت سیستم کشاورزی ارگانیگ تولید می شوند. این روش کشاورزی باعث حفظ سطوح ریشه ای گیاهان ،ظرفیت تولید مثل ، بازسازی خاک، تغذیه خوب گیاهان و مدیریت صحیح خاک می شود ، همچنین کود گیاهان براساس ترکیبات مصنوعی یا لجن فاضلاب، مهندسی زیستی یا ژنتیکی نیست .

اکثر کشور ها دستورالعمل های ایمنی بسیار سختی را برای محافظت از مصرف کنندگان محصولات ارگانیک پایه ریزی کرده اند و استاندارد خود را برای تعریف محصولات ارگانیک مشخص کرده اند. مثلا ایالات متحده از گواهی USDA  و  هند از گواهی  NPOP( برنامه ملی تولید آلی) استفاده می کنند. همچنین در ایالات متحده مزرعه ای را که در آن غذا کشت می شود بررسی می کنند تا مطمئن شوند که کشاورز تمام قوانین مورد نیاز برای ارزیابی استانداردهای USDA  را انجام داده است یا خیر؟

دقیقا تعریف محصولات ارگانیگ چیست؟

 

طبق تعریف وزارت کشاورزی ایالات متحده، هدف از غذاهای ارگانیک و کشاورزی ارگانیک این است که ” اقدامات فرهنگی، بیولوژیکی و مکانیکی را که باعث افزایش منابع، ترویج تعادل محیطی و حفظ تنوع زیستی می شود را تدوین کند. “

این بدان معنی است که مواد تشکیل دهنده محصولات ارگانیک باید ۹۵٪ یا بیشتر دارای گواهی ارگانیک باشند، یعنی بدون افزودنی های مصنوعی مانند آفت کش ها، کودهای شیمیایی، رنگ ها باشد و نباید با استفاده از حلال های صنعتی، اشعه ای یا مهندسی ژنتیک پردازش شوند. اما ۵٪ باقیمانده محصولات ارگانیک را  افزودنی های تایید شده تشکیل می دهد.

قبل از سال ۱۹۹۰ دولت ها استانداردهای خود را برای تولید و پردازش مواد غذایی ارگانیک توسعه دادند. این سیستم باعث ایجاد مشکلاتی شد که محصولات ارگانیک خارج از کنترل دولت ها شد و مصرف کنندگان نیز هیچ گونه علم و دانشی در مورد این محصولات نداشتند. بنابراین در سال ۱۹۹۰، کنگره سازمان ملل متحد قانون تولید مواد غذایی آلی (OFPA)  را تصویب کرد و با ایجاد استانداردهای ملی ارگانیک و صدور گواهینامه، کیفیت مواد غذایی را بالا برد.

 

  خواص محصولات ارگانیک

خواص محصولات ارگانیک

مواد غذایی ارگانیک بسیار محبوب هستند و همه دوست دارند در مورد مزایای آن بدانند. در نظرسنجی عمومی گرفته شده معلوم شد که مواد غذایی ارگانیک سالمتر از مواد غذایی معمولی هستند و این تنها دلیل اصلی افزایش تقاضای آنها در طی ۵-۶ سال گذشته بوده است..

محصولات ارگانیک دارای مزایای خاصی هستند. در یک مطالعه جدید منتشر شده توسط کالج پزشکان آمریکایی با مطالعه بیش از ۲۰۰ نوع مواد غذایی به این نتیجه رسیدند که غذاهای ارگانیک دارای ویتامین یا مواد معدنی بالاتری نسبت به محصولاتی هستند که با استفاده از روش های معمولی تولید می شوند .

در این قسمت بین محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک مقایسه ای انجام دادیم تا بهتر به مزایای محصولات ارگانیک پی ببرید:

ارگانیگ: رشد با کودهای طبیعی (کود، کمپوست)

غیر ارگانیگ: رشد با کودهای مصنوعی یا شیمیایی.

ارگانیک: کنترل طبیعی علف های هرز (از طریق آبیاری)

غیر ارگانیک: علف های هرز توسط علف کش های شیمیایی کنترل می شوند.

ارگانیک: آفات با استفاده از روش های طبیعی (پرندگان، حشرات، تله ها) از بین می روند

غیر ارگانیگ: آفات با آفت کش های مصنوعی ازبین می روند

مواد غذایی ارگانیک: خوراک دام ها ، بدون هورمون است و همچنین بیماری دام ها  با روش های طبیعی مانند مسکن های بی ضرر و رژیم غذایی سالم درمان می شود.

مواد غذایی غیر ارگانیک:  برای رشد سریعتر دام ها از هورمون و تغذیه غیرمستقیم استفاده می کنند و برای جلوگیری از بیماری های دام ها از آنتی بیوتیک ها و داروهای مضر استفاده می کنند.

 

 ویژگی های محصولات ارگانیک

 

غذاهای ارگانیک اغلب تازه تر هستند: زیرا حاوی مواد نگهدارنده ای نیستند و به همین دلیل باید زودتر مصرف گردند و لذا اغلب تازه تر هستند.

کشاورزی ارگانیک برای محیط زیست بهتر است: شیوه های کشاورزی ارگانیگ باعث کاهش آلودگی، حفظ آب، کاهش فرسایش خاک، افزایش باروری خاک و استفاده از انرژی کمتر می شود. کشاورزی بدون آفت کش ها نیز برای پرندگان و حیوانات و همچنین افرادی که در نزدیکی مزارع زندگی می کنند بهتر است.

محصولات ارگانیک حاوی آفت کش های کمتر ی هستند: مواد شیمیایی مانند قارچ کش ها، علف کش ها و حشره کش ها به طور گسترده ای در کشاورزی معمولی مورد استفاده قرار می گیرند که مابقی آنها در مواد غذایی که ما می خوریم استفاده می شود و در آنها باقی می ماند.

گوشت و شیر ارگانیگ دارای مواد مغذی بیشتری هستند: نتایج یک تحقیق اروپایی در سال 2016 نشان می دهد که  شیر و گوشت ارگانیک سطوح مواد مغذی خاصی از جمله اسید های چرب امگا 3 دارند که  بیش از 50 درصد از نسخه های غیر ارکانیگ بیشتر است

 

مزایای بهداشتی مواد غذایی ارگانیک

 

سرشار از آنتی اکسیدان

تعدادی از مطالعات در مورد اثرات آنتی اکسیدان ها در غذاهای ارگانیک نشان می دهد که آنتی اکسیدان ها در غذاهای ارگانیک بیشتر از غیر ارگانیگ است. به این دلیل که غذاهای ارگانیک از ویتامین ها، مواد معدنی بیشتری ساخته شده اند و در جلوگیری از سرطان، بیماری های قلبی، پیری زودرس ، مشکلات بینایی تاثیر بسزایی دارند. تحقیقات اخیر نشان می دهد که انتخاب مواد غذایی ارگانیگ می تواند منجر به افزایش تعداد آنتی اکسیدان های داخل بدن شود.

سلامت قلب

محصولات ارگانیک باعث تولید اسید لینولئیک کنجوج (CLA) می شود که قلب و عروق را تقویت می کنند. این اسید در شیر مادر و گوشت های ارکانیگ یافت می شود.

تقویت سیستم ایمنی

در دهه های اخیر یکی از بزرگترین پروژه های کشاورزان و تولید کنندگان مواد غذایی تغییرات ژنتیکی بوده است که اثرات طولانی مدت بدی را بر سلامت انسان گذاشته است. در آزمایشی که انجام گرفت، غذاهای اصلاح شده ژنتیکی باعث کاهش شدید قدرت سیستم ایمنی شده و مرگ و میر زود هنگام را در انسان افزایش می دهد، همچنین باعث اختلالات جنسی، سرطان، حساسیت به آلرژن ها نیز می شود.در حالی که محصولات ارگانیگ فاقد این مواد هستند.

طعم بهتر

برخی افراد به شدت معتقدند که غذاهای ارگانیک بهتر از غذاهای معمولی هستند. علاوه بر این، غذاهای ارگانیک اغلب به صورت محلی به فروش می رسند، که معمولا بهتر از محصولات یخ زده هستند.

مقاومت آنتی بیوتیکی

مردم به مسائل بهداشتی خود بسیار حساس هستند و اغلب اقداماتی برای حفظ سلامتی خود انجام می دهند از قبیل استفاده از واکسن های مختلف و آنتی بیوتیک ها. حال، منابع غذایی غیر ارگانیک از آنتی بیوتیک ها برای تغذیه حیوانات خود استفاده می کنند. این دوز اضافی آنتی بیوتیک ها سیستم ایمنی بدن ما را به طور عمده تضعیف می کند اما تولید کنندگان مواد غذایی ارگانیک و کشاورزان از آنتی بیوتیک ها در فرایندهای خود استفاده نمی کنند.

 

نحوه شناسایی محصولات ارگانیک

شناسایی محصولات ارگانیک

این روزها همه می خواهند غذاهای سالمتری بخورند و از میوه ها، سبزیجات و گوشت ارگانیک شده استفاده کنند اما چگونه محصولات ارگانیک را شناسایی کنیم؟

از لحاظ علمی اثبات شده است مواد غذایی که به صورت ارگانیک رشد می کنند بیشتر از غذاهایی که به طور عادی یا از لحاظ ژنتیکی رشد می کنند مغذی اند.

بعضی از محققان محیط زیست نگرانی های جدیدی در مورد پوشش گیاهی بومی غذاهای اصلاح شده ژنتیکی یا به اصطلاح تراریخته و دانه هایی که از آنها کاشته می شوند، دارند. شاید با ریشه کن کردن آنها به طور کامل این نگرانی ها برطرف شوند.

متخصصان تغذیه می گویند تولید انبوه مواد غذایی غیر ارگانیک باعث تولید محصولاتی می شود که ارزش غذایی و مواد مغذی و معدنی کمتری دارند .زیرا از نظر علمی ثابت شده است آفت کش هائی که در این محصولات استفاده می شوند سبب ایجاد سرطان های مختلف و سایر بیماری ها می شوند.

اما راه حل ساده برای شناسایی محصولات ارگانیگ فقط بررسی شماره PLU است!

PLU سیستم بین المللی برای بازرسی مواد غذایی است.

هر محصول تولیدی از جمله سیب یا نارنگی و غیره برچسب کوچکی دارند. بر روی برچسب، حروف PLU است که به ترتیب اعداد هستند. این اعداد کد هستند و با آشکار کردن اینکه کدام محصول به صورت ارگانیک یا ژنتیکی رشد کرده کمک بسیاری به شما می کنند.

در هنگام خواندن شماره های PLU روی برچسب مواد غذایی  به موارد زیر توجه کنید:

* محصولات ارگانیک معمولا دارای شماره پنج رقمی هستند که با شماره 9 شروع می شوند.

* محصولات عادی دارای شماره 4 رقمی هستند که با شماره 3 یا 4 شروع می شوند.

* محصولات ژنتیکی معمولا دارای شماره پنج رقمی هستند که با عدد 8 شروع می شوند.

به گزارش زیست آنلاین، سیدرضا نورانی در مورد آخرین وضعیت تولید و توزیع محصولات کشاورزی ارگانیک در کشور و اقدامات انجام ‌شده برای آشنایی مردم با محصولات ارگانیک هنگام خرید، خاطرنشان کرد: قبل از آنکه تولیدکننده‌ای محصول ارگانیک را به بازار عرضه کند، مدارک خود را به کمیسیون بازرسی انجمن ارگانیک ایران ارائه می‌دهد تا پس از تأیید، کد ۱۸ رقمی به‌عنوان شناسه و لوگوی انجمن به تولیدکننده ارائه شود که در این کار تمام شاخصه‌ها اعم از مزرعه کشت‌شده، نوع محصول و نحوه زنجیره توزیع آن مشخص است، تا حدی که با وارد کردن کد شناسه در سایت انجمن تمام اطلاعات محصول ارگانیک قابل دسترس است.

به گزارش فارس، نورانی از تشکیل تعاونی عرضه محصولات ارگانیک خبر داد و گفت: هم‌اکنون ۶۷ فروشگاه و ۲۵ غرفه با همکاری سازمان میادین و میوه و تره‌بار شهرداری تهران محصولات ارگانیک را عرضه می‌کنند که بر آنها نظارت ویژه‌ای داریم.

 

نشان ملی ارگانیک ایران:

 

به گزارش ایران ارگانیک در سطح ملی و بر اساس الزامات استاندارد ملی ارگانیک ایران ISIRI11000 استفاده از نشان ملی ارگانیک ایران بعنوان یکی از الزامات در پیوست پگ این استاندارد مطرح شده است و با این اقدام، خوشبختانه از وقوع سوء استفاده های احتمالی توسط برخی گروه ها که گاها با معرفی نشان های متفرقه سعی در انحصار بازار محصولات ارگانیک را داشته باشند، گرفته شده است. بر این اساس، کلیه محصولات ارگانیک برای عرضه بایستی حتما دارای شرایط خاص و گواهی نامه معتبر بوده و ضمنا جهت عرضه برچسب گذاری طبق قوانین داخلی یا بین المللی ارگانیک الزامی می باشد.

 

کشت محصولات ارگانیک در منزل

 

با رشد گیاهان ارگانیک در باغ خود از غذای های سالم و طبیعی لذت ببرید. اگر تصمیم گرفتید کاشت گیاهان ارگانیک را در خانه خود شروع کنید پس باید از مواد شیمیایی، خاک و مواد غذایی مغذی استفاده کنید این نکات باغبانی ارگانیک را برای موفقیت امتحان کنید.

 سالمترین گیاهان شرایط بهینه ای برای رشد دارند. مثلا اکثر سبزیجات حداقل 6 ساعت نور مستقیم خورشید می خواهند. بنابراین اگر خاک مناسبی ندارید، خاک را با مقدار زیادی مواد آلی مانند کمپوست اصلاح کنید. به یاد داشته باشید که بعضی از گیاهان به طور طبیعی بیشتر از سایرین آسیب می بینند مانند گوجه فرنگی.

 

استفاده از کود آلی باغبانی

 

در بیشتر خاک ها، استفاده از کود ضروری نیست، اما این کودها کمک می کنند تا محصولات سریع تر و بهتر رشد کنند. انواع کود های آلی عبارتند از کود حیوانی که از حیواناتی مانند (خرگوش، اسب، گوسفند و جوجه ها) گرفته شده است، کودهای آلی بسته بندی شده و کمپوست.

 

کاشت در بخش های مختلف باغ

 

اگر هر ساله سبزیجات مشابه ای را در یک محل می کارید، این محصولات دچار بیماری می شوند. برای پیشگیری از این بیماری ها هر ساله محصولات خود را در بخش های مختلف باغ بکارید.

از آنجا که بسیاری از گیاهان به هم وابستگی دارند وقتی هر ساله در مکان هم کاشته شوند بیماری را منتقل می کنند حتی اگر دو سال پیش کاشته شده باشند. سبزیجاتی از جمله ( گوجه فرنگی ، فلفل ، سیب زمینی ، بادمجان ) و (کدو تنبل ، خیار ، هندوانه ) دو خانواده بزرگ هستند که نیاز به مراقبت بیشتر در محل های مختلف کاشت دارند

 

استفاده از خاک ارگانیک 

 

خاک ارگانیک عاملی حیاتی در حفظ سبزی و سالمی محصولات دارد. خاک آلی از مواد آلی مانند کمپوست، یا ذغال سنگ نارس تشکیل شده است. کمپوست بهترین گزینه برای خاک آلی است زیرا حاوی میکرو ارگانیسم است. میکروارگانیسم ماده مغذی است که گیاهان به آن احتیاج دارند.

خاک آلی نه تنها کمک می کند تا علف های هرز کاهش یابند بلکه از بیماری قارچی بر روی برگ ها نیز جلوگیری می کند.

 

حذف علف های هرز

 

علف های هرز نه تنها با گیاهان برای آب و مواد مغذی رقابت می کنند، بلکه آفات حشرات را نیز تشدید می کنند زیرا که  این حشرات باعث گسترش بیماری می شوند. ساده ترین راه کنترل علف های هرز در باغ بیرون کشیدن آنها به صورت دستی است. از یک ماله استفاده کنید تا کل ریشه ی علفهای هرز را از زمین بیرون بیاورید

 

تمیز نگه داشتن 

 

بسیاری از بیماری ها به سرعت انتقال می یابند. به طور منظم – یک بار در هفته یا بیشتر در باغ نظارت داشته باشید و برگ ها را از زمین بردارید. گاهی اوقات با برداشتن یک برگ آلوده می توانید بیماری را در باغ کاهش دهید. برگهای مرده یا بیمار را در سطل زباله بندازید و هرگز از آنها استفاده نکنید.

 

آبیاری

 

آبیاری به خصوص در بعد از ظهر و یا شب، باعث مرطوب شدن گیاه و جذب بیماری ها می شود. بنابراین صبح ها شروع به آبیاری کنید همچنین برای آبیاری از آب آشامیدنی نیز اجتناب کنید و از شیلنگی استفاده کنید که به طور مستقیم ریشه گیاه را آبیاری کند.

از کاشت سبزیجاتی که بیش از حد به هم چسبیده اند اجتناب کنید زیرا جریان هوا بین گیاهان می تواند به جلوگیری از انواع بیماری های قارچی کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *