در این مقاله از بلاگ عطاری آنلاین عطارمارت، به بررسی برترین یا بهترین گیاهان دارویی برای مبارزه با دیابت پرداخته ایم. در واقع اگر دارای بیماری دیابت هستید یا اینکه می خواهید از این بیماری پیشگیری داشته باشید، این لیست، گیاهان دارویی ضد دیابت را به شما معرفی می کند و قرار دادن تعدادی از آن ها در سبد غذایی خود می تواند نتایج شگفت انگیزی را برای شما به همراه داشته باشد.

لازم به ذکر است گیاهان دارویی که در زیر لیست شده و برای هر کدام توضیحات مفیدی بیان شده است بر اساس آخرین تحقیقات علمی انجام شده در دنیا و از سایت های معتبر خارجی جمع آوری شده است و این نوید را به شما بازدید کننده عزیز می دهد که مصرف این گیاهان دارویی در بهبود بیماری دیابت شما تاثیر مناسبی خواهد داشت. فقط باید به این نکته توجه داشته باشید که مصرف این گیاهان حتما باید زیر نظر کارشناس طب سنتی انجام گیرد.

معرفی گیاهان دارویی ضد دیابت:

در ادامه مقاله می توانید کامل ترین لیست گیاهان دارویی که باعث پیشگیری و کنترل بیماری دیابت می شود را مطالعه نمایید.

مرزنجوش:

مرزنجوش و دیابت

مرزنجوش با نام علمی Origanum vulgare که در فارسی به نام مرزنگوش نیز شهرت دارد و از خانواده نعناییان می باشد. این گیاه دارویی در آسیا، اروپا و آفریقا یافت می شود و در کشور عزیزمان ایران، در شهرهایی مثل گیلان، مازندران، آذربایجان و خراسان نیز وجود دارد. مرزنجوش  دارای طبیعت گرم و خشک بوده و برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بسیار مناسب می باشد. مطالعات نشان داده است که هر دو نوع خشک و تازه این گیاه دارویی به کنترل قند خون در بدن کمک شایانی می نماید.

زردچوبه:

زردچوبه با نام علمی Curcuma longa یکی از پر کاربردترین ادویه جات ایران و جهان می باشد. در مورد خواص زردچوبه می توانید مقاله …. مطالعه نمایید. یکی از خواص این ادویه مفید کمک به افراد مبتلا به دیابت می باشد. در یک مطالعه که در سال 2009 در دانشگاه اوبرن انجام شد نشان داد که کورکومینوئیدها در کاهش سطح گلوکز خون موثر است. این مطالعه کشف کرد که کورکومین موجود در زردچوبه قدرتمندتر از متفورمین (داروی دیابت) عمل می کند. مصرف روزانه زردچوبه می تواند در پیشگیری از بیماری دیابت نیز موثر باشد.

گزنه:

از قدیم الایام گزنه به خاطر خاصیت ضد دیابتی اش مشهور بوده است و بسیاری از عطاری ها برای این موضوع آن را توصیه می کنند. در طب سنتی گزنه یک کاهش دهنده طبیعی قند خون است. گزنه دارای خاصیت هایپرگلیسمی بوده و تحقیقاتی که در این زمینه در سال 2011 در ایران انجام شد نشان داد که این گیاه در کنترل گلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بسیار موثر است.

برگ بو:

برگ بو و دیابت

برگ بو با نام علمی Laurus nobilis یکی از ادویه جاتی است که متاسفانه علی رغم خواص زیاد آن کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. درخت برگ بو علاوه بر اینکه دارای خواص دارویی و خوراکی می باشد به عنوان تزئین خیابان ها نیز کاربرد دارد. این برگ ها به دلیل داشتن تعدادی از مواد فیتوشیمی و روغن های مفید تاثیر مثبتی برای بیماران دیابتی دارد. ماده فعال موجود در برگ بو که به کنترل سطوح گلوکز کمک می نماید پلی فنول نام دارد.

فلفل پاپریکا:

پاپریکا یکی از ادویه جاتی است که بیشتر برای طعم و مزه خوبی که به غذا می دهد مورد استفاده قرار می گیرد. این فلفل با نام علمی capsicum annuum دارای مواد مغذی بسیار زیادی می باشد. این فلفل به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی از قبیل ویتامین c، اسید فولیک و ویتامین b6 می تواند در تنظیم سطح قند خون موثر باشد.

رهمانیا:

رهمانیا یکی از گیاهان ناشناخته در ایران می باشد. هر چند که در طب سنتی چینی گیاهی کاملا شناخته شده می باشد و جزء 50 گیاه دارویی برتر در طب چینی می باشد. گفته شده است مصرف این گیاه در کاهش قند خون موثر است. Catalpol ماده ای طبیعی است که از ریشه این گیاه گرفته می شود. در سال 2018 به بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 این ماده طبیعی یعنی کاتالپول داده شد و نتایج حاکی از اثر مثبت این ماده بر بیماران دیابتی بود.

گیاهان دارویی ضد دیابت

خربزه تلخ:

خربزه تلخ یا کارلا با نام علمی Momordica charantia در بسیاری از کشورهای جهان مورد استفاده قرار می گیرد. مهم ترین خاصیت این گیاه درمان بیماری دیابت است. این گیاه یکی از تلخ ترین میوه های موجود در جهان است. اما متاسفانه در ایران به میزان محدودی در بخش هایی از سیستان و بلوچستان وجود دارد. از جمله ویتامین هایی که در خربزه تلخ وجود دارد ویتامین A و C بوده و همچنین از خواص دیگر این ماده مفید که نتایج تحقیقات نشان داده است مبارزه با سلول های سرطانی می باشد.

ریشه کاسنی:

کاسنی که نام علمی آن CICHORIUM INTYBUS است در نقاط مختلف ایران به صورت خودرو می روید. خواص گوناگونی را برای کاسنی برشمرده اند که مهمترین آن ها کمک به بیماری دیابت می باشد. تحقیقات نشان داده است که عصاره ریشه کاسنی می تواند از دیابت زودرس جلوگیری نماید. این گیاه دارای ترکیبات فلاوونوئیدی، مواد معدنی و ویتامین می باشد.

هل:

هل و دیابت

هل که به ملکه ی ادویه ها شهرت پیدا کرده است فرصت مناسبی است تا برای پیشگیری و درمان دیابت مورد استفاده قرار گیرد. چرا که دانه های هل دارای طعم بسیار خوشایندی هستند و استفاده از آن ها در داخل چای به طور روزانه می تواند به بیماران دیابتی کمک نماید. تحقیقات نشان داده است که معمولا افراد دیابتی دارای سطوح پایینی از منگنز هستند در حالی که هل سرشار از منگنز بوده و از این جهت می تواند در پیشگیری از این بیماری راهگشا باشد. البته برخی مطالعات اخیر نیز تاثیر هل بر بیماری دیابت را تایید نکرده اند و گفته شده است باید در این زمینه تحقیقات بیشتری صورت گیرد.

برگ شلغم:

شاید برایتان جالب باشد که یک آمار در مورد برگ شلغم بدهم. این برگ ها دارای بیشترین تراکم مواد مغذی در میان مواد غذایی دیگر می باشد. در این شاخص که بر اساس عدد 1000 گفته می شود برگ شلغم دارای بیشترین عدد است. به طور کلی برگ شلغم تاثیر بسیار مثبتی در بهبودی افراد مبتلا به دیابت دارا می باشد. طبق نتایج تحقیقات، مصرف این برگ های طبیعی از سطح گلوکر خون کاسته و حساسیت نسبت به انسولین را زیاد می کند.

دارچین:

دارچین تقریبا برای همه افراد آشناست و در مورد خواص آن بسیار شنیده ایم. اما شاید در مورد تاثیرش بر دیابت کمتر شنیده باشیم. طبق تحقیقات دارچین و چای آن از ابتلا به دیابت نوع دو می تواند جلوگیری به عمل آورد. این ادویه خوش عطر و طعم به دلیل داشتن ترکیباتی خاص عمل جابجایی گلوکز به سلول ها را که توسط انسولین انجام می شود، تسهیل می کند و در کاهش قند خون موثر است.

جینسینگ:

طبق تحقیقی که در دانشگاه علوم تحقیقات تهران صورت پذیرفت اثر مثبت جینسینگ را بر روی بیماران دیابتی به خوبی تایید کرد. نتایج این تحقیق نشان داد گروهی که جینسینگ دریافت کرده بودند شاهد کاهش 50 درصدی قند خون خود بودند. همچنین تحقیقی که در سال 2014 بر روی این موضوع انجام شد، تایید کرد که مصرف جینسینگ می تواند در کاهش قند خون ناشتا افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و همچنین افراد سالم تاثیرگذار باشد.

خار مریم:

مهم ترین خاصیت گیاه دارویی خار مریم کمک به بیماران دارای مشکلات کبدی می باشد. اما نباید از تاثیر عالی این گیاه بر دیابت چشم پوشی کرد. اخیرا پژوهشکده علوم و صنایع غذایی ترکیباتی را از این گیاه دارویی استخراج کرده اند که به افراد مبتلا به امراض قند کمک شایانی می نماید و سطوح قند خون بدن آن ها را کنترل می کند. این پژوهشکده اعتقاد دارد برای درمان این بیماری باید از گیاهان دارویی که به ضد دیابت شهرت دارند استفاده شود.

آلوئه ورا:

آلوئه ورا و دیابت

گیاه آلوئه ورا یکی از برترین گیاهان دارویی برای مبارزه و درمان دیابت در بین این لیست می باشد. از چند جهت این گیاه مفید بر روی این بیماری تاثیر مثبت دارد. ژل آلوئه ورا غنی از ماده ای به نام گلوکومانان بوده که تحقیقات نشان داده است به عنوان یک ماده طبیعی کاهش دهنده قند خون عمل می کند. علاوه بر این ماده، این گیاه دارای ترکیبات طبیعی دیگری از قبیل آنترا کینونها و لکتین بوده که در کاهش سطوح قند خون موثر عمل می کند.

بادرنجبویه:

در تحقیقی که در دانشگاه برلین صورت گرفت به بررسی تاثیر عصاره بادرنجبویه بر روی میزان قند خون پرداختند. نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که عصاره این گیاه دارویی در پایین آوردن سطح قند خون و کاهش اثرات استرس اکسیداتیو ناشی از این بیماری موثر است. نتایج به قدری محکم بود که محققان اذعان داشتند که می توان در کنار درمان دارویی دیابت نوع 2 از این عصاره نیز برای درمان و پیشگیری بهره برد.

گرام ماسالا:

همانطور که احتمالا می دانید ادویه گرام ماسالا ترکیبی از چندین ادویه مختلف می باشد. در واقع این ادویه خود یک معجون شفابخش برای درمان این بیماری می باشد. دارچین، هل و برگ بو که در این لیست وجود دارد در میان ادویه جات تشکیل دهنده گرام ماسالا نیز می باشد. علاوه بر این سه مورد ترکیبات دیگری نظیر فلفل، گشنیز، جوز هندی و…. در این ادویه ترکیبی وجود دارد که غیر مستقیم می تواند بر روی بیماری دیابت تاثیر مثبت بگذارند.

ریحان:

از نظر طب سنتی گیاه ریحان یک گیاه عالی برای کنترل و مدیریت بیماری دیابت می باشد. در یک تحقیق در بین دمنوش های گیاهی، مشخص شد که دمنوش ریحان تاثیر به سزایی در کاهش قند خون ایجاد کرد. لازم به ذکر است تخم ریحان نیز که در عطاری ها گاهی به عنوان تخم شربتی نیز به فروش می رسد در تنظیم قند خون موثر است.

دامیانا:

دامیانا از گیاهان نا آشنا در ایران است. در سایر کشورهای جهان از این گیاه برای تقویت قوای جنسی استفاده می شود. اما یکی از کاربردهای مهم آن برای بیماران دیابتی است. در توضیحات این گیاه نوشته شده است که با داروهای مربوط به دیابت تداخل ایجاد می کند به دلیل اینکه این گیاه نیز همان اثرات را بر بدن دارد و باعث کاهش قند خون می شود.

کنگر فرنگی یا آرتیشو:

آرتیشو و دیابت

به گفته یکی از کارشناس طب سنتی و گیاهان دارویی در شهر همدان که مسئول واحد تحقیقات منابع طبیعی استان می باشد، سه گیاه گزنه، آرتیشو و خار مریم تاثیر به سزایی در بهبود این بیماران داشته است. او بیان می کند که این نتایج حاصل سال ها تجربه و تحقیقات او بر روی بیماران دیابتی بوده است.

مریم گلی:

برای مریم گلی خواص متفاوتی را ذکر کرده اند اما آن خاصیتی که اکثرا بر روی آن اتفاق نظر دارند تاثیر مثبت آن بر روی بیماران دیابتی می باشد. مریم گلی به دلیل داشتن ترکیباتی خاص همانند داروهای دیابت عمل نموده و با کنترل میزان آزاد سازی گلوکز از کبد، از تغییرات ناگهانی قند خون جلوگیری به عمل می آورد.

انیسون یا بادیان رومی:

انیسون یا بادیان رومی میزان جذب گلوکز را در بدن افزایش می دهد. این نتیجه تحقیقی بود که بر روی موش های آزمایشگاهی صورت پذیرفته بود. همانطور که می دانید افراد دیابت نوع 2 مشکل جذب گلوکز دارند و این ماده خوراکی مفید این امر را برای آن ها آسان می کند. همچنین اخیرا تحقیقاتی انجام شده است که نشان می دهد مصرف آن باعث کاهش سطوح قند خون ناشتا افراد مبتلا می شود.

خرید گیاهان دارویی

 

منبع: عطارمارت

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *